Restorative Yoga/Sömnyoga/Kuddyoga (kärt barn har många namn)

Här undviker vi all slags obehag i kroppen. Vi ligger i olika positioner på massor med kuddar, bolster, en stol kanske, filtar och annat som kan tänkas hjälpa till att nå maximal avslappning.
Vi stretchar inte. Vi drar inte ut någonting. Vi stimulerar ingenting. Utan här bara vilar vi och låter allt vara. Med hjälp av kuddar, filtar och annat undviker vi att kroppen leder oss genom att hålla uppe muskler.

Vi har ett väldigt stressat samhälle idag där vi ständigt är påkopplade och inne i ett göra, göra, göra. I det så kallade sympatiska nervsystemet. Vårt fäkta & fly system. Det är det systemet som ständigt producerar stresshormoner som kortisol och adrenalin.

Under tiden vi restorative yogar aktiverar vi det parasympatiska nervsystemet som utsöndrar ett slags livskraftshormon och andra må-bra-hormoner i kroppen. Det parasympatiska nervsystem står för lugn & ro, som gör att vi sover gott, vår sexualitet funkar som den ska, gör så matsmältningen håller igång och att vår kropp återhämtar sig.

Restorative yoga är särskilt inriktad på att kroppen ska slappna av och det är genom att stanna i positionerna i mellan 10-20 och ibland 30 min som vi ger den en chans att göra just det.

Denna yogaform är speciellt effektiv för dig som känner dig stressad, utmattad, utbränd, slutkörd eller bara är trött. Som bara vill slippa allt för en liten stund. Och bara vila. Slappna av. Och släppa taget.

Using Format