Yinyoga

Till skillnad från de flesta andra former av yoga så tillåter yinyogan dina muskler att slappna av helt. Vi stretchar inte aktivt genom att dra eller tvinga kroppen djupare i positionerna. Vi slappnar av, låter kroppen va och med hjälp med andetaget och avslappningen låter vi gravitationen ta oss djupare. En så kallad passiv stretch. Vi fokuserar på yin-delarna i kroppen så som ligament, skelett, bindväv (fascia), leder, inre organ och energikanaler.
Vi kommer in i enkla positioner som alltid utförs liggande eller sittande. Det finns ingen slutposition i yinyogan. Ingen perfektion.
Vi stannar i varje position i mellan 3-6min och övar samtidigt på medveten närvaro. 
Yinyoga är ett superbra komplement till annan fysisk aktivitet tex. styrketräning, löpning och andra mer aktiva yogaformer.

Kan alla yinyoga?

Alla som vill kan yinyoga. Du behöver inte ha yinyogat innan då du anpassar positionerna utifrån där du är i livet just för stunden. Du anpassar alltså inte kroppen genom att pressa, tvinga eller pusha dig själv. Yinyoga passar särskilt dig som känner dig stel/orörlig i kroppen, har ett stillasittande jobb, är stressad och har mycket tankevirvlar. Men också dig som har en aktiv livsstil med mycket prestation och rörelse runt omkring dig.
Denna formen av yoga öppnar upp stela höfter, fram- och baksida lår och många andra delar av kroppen samt gör ditt sinne lugnare och mer harmoniskt. Jag visar även flera variationer så det finns alltid någon som passar dig utifrån där du befinner dig just i stunden, vilket kan vara olika från vecka till vecka eller från dag till dag.


Fördelar med yinyoga:

  • Tillgänglig för alla.
  • Yinyoga löser upp knutar i ditt energiflöde, vilket gör att din energi (Qi) kan flöda fritt.
  • När du yinyogar så är det en form av meditation där du blir medveten om kroppen, dina tankar och dina känslor men också dina reaktioner mot dessa.
  • Att yinyoga med jämna mellanrum kan få de mest stela att bli mindre stela genom avslappning och den djupa passiva stretchen.
  • Du minskar din stress då det parasympatiska nervsystemet sätts igång när du yinogar. Ditt sinne och din kropp går in i djup avslappning.
  • Upplever du smärta i kroppen kan yinyoga hjälpa dig genom acceptans, medveten närvaro, avslappning och den långa passiva stretchen.
  • Leder, ligament och bindväv smörjs upp och du blir mjukare i kroppen.
Using Format